Een voetbalweekend levert veel interessante weddenschappen op. Je kunt inzetten op de Premier League, Bundesliga, Eredivisie, Jupiler Pro League en natuurlijk op de Serie A. Door al dat aanbod krijg je meteen zin om de ene na de andere weddenschap aan te gaan. Een weekendje voetbalwedden is goed voor veel extra spanning (en hopelijk voor een mooi winstbedrag). Maar het kan ook flink misgaan. Je emoties nemen de overhand als je aan het wedden bent en je denkt niet meer helder na. Hierdoor verlies je meer geld dan je eigenlijk kunt missen. En dat is misschien nog niet alles. Wedden bij een bookmaker kan namelijk leiden tot financiële én sociale problemen. Nu loopt het bij de meeste gokkers echt niet zo’n vaart. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s. Oftewel: speel bewust 18+.

Voetbalwedden brengt risico’s met zich mee

Wedden bij een bookmaker brengt verschillende risico’s met zich mee. Wat doe je bijvoorbeeld als je drie weddenschappen achter elkaar verliest? Als je verstandig bent, neem je je verlies en stop je voor vandaag met wedden. Voor probleemwedders werkt het niet zo simpel. Zij willen maar één ding: het verlies zo snel mogelijk compenseren. Ze laten zich leiden door hun emoties en willen net zolang door tot ze eindelijk winnen. Ze hebben zichzelf niet meer in de hand en spelen langer door dan vooraf gepland. Wedden om het verloren geld terug te winnen, is gewoon een slecht idee.

Een ander risico is het sociale isolement waar mensen in terecht kunnen komen. Als je in je hoofd alleen nog maar bezig bent met het wedden op voetbal, dan heeft dat gevolgen voor je dagelijks leven. Contacten verwateren en je werk kan zomaar onder je gokactiviteiten gaan lijden. Je zit alleen nog maar achter je beeldscherm, op zoek naar goede opties voor een weddenschap. Als het wedden op voetbal geen onschuldig tijdverdrijf meer is, ontstaan er grote problemen. De overheid heeft daarom een paar regels opgesteld om gokverslaving zoveel mogelijk te voorkomen.

Speel bewust… volgens de regels van de overheid

Het is essentieel dat je je bewust bent van de risico’s van online wedden. Maar je draagt de verantwoordelijkheid niet alleen. De overheid heeft (in samenwerking met de kansspelautoriteit) een aantal richtlijnen opgesteld. De bookmakers hebben de belangrijke taak om die richtlijnen op te volgen.

Online bookmakers zijn verplicht om gokkers te beschermen, fraude tegen te gaan en om gokverslaving te voorkomen of vroegtijdig te signaleren. Als gevolg hiervan werken veel bookmakers bijvoorbeeld met strenge limieten. Het kan gaan om een maximale inzet of een maximale uitbetaling. Dit moet je helpen om het online wedden goed onder controle te houden. Bookmakers kunnen je overigens ook persoonlijke limieten opleggen. Dit gebeurt wanneer de bookies constateren dat je onverantwoord bezig bent. De wedkantoren nemen natuurlijk ook hun verantwoordelijkheid als het gaat om de weddenschappen die ze online zetten. Wedopties die te beïnvloedbaar zijn (en dus extra risico’s met zich meebrengen) komen gewoon niet op de platforms te staan.

Online wedden is voor 18 jaar of ouder

De beroemde slogan speel bewust 18+ is veelzeggend. Want om te mogen wedden, moet je toch echt 18 jaar of ouder zijn. Die leeftijdsgrens is er niet voor niets. Jongeren zijn namelijk minder goed in staat om risico’s in te schatten dan volwassenen. De kans dat ze het gevaar van online gokken simpelweg niet zien, is groot. En zonder dat bewustzijn ligt gokverslaving op de loer.

Het lijkt misschien makkelijk om die minimale leeftijd van 18 jaar te omzeilen. Je wedt immers bij een online bookmaker, dus de controle is weg. Tenminste, zo lijkt het. Maar bookmakers zijn echt niet afhankelijk van de geboortedatum die je bij het creëren van je account invoert. Ze mogen namelijk gewoon om een kopie van je paspoort vragen. Bovendien houden de bookmakers de activiteiten van de spelers goed in de gaten. Als er een sterk vermoeden is dat het account door een te jonge speler wordt gebruikt, dan wordt het snel gesloten. Bookmakers doen er in ieder geval alles aan om die leeftijdsgrens van 18 jaar te handhaven.

Neem je eigen verantwoordelijkheid

Speel jij bewust 18+? Hoogstwaarschijnlijk wel. De meeste gokkers houden zich netjes aan de regels en zien hun wekelijkse voetbalweddenschappen gewoon als een leuke, spannende hobby. En toevallig valt er met die hobby ook nog wat geld te verdienen. Toch is het goed om af te toe stil te staan bij je eigen manier van spelen. Een gokverslaving ontstaat namelijk niet van de één op de andere dag. Voor je het echt in de gaten hebt, val je opeens in de categorie met probleemwedders. Je zit bijvoorbeeld in de gevarenzone als:

 

  • Je moeilijk kunt stoppen met wedden. Je speelt langer dan gepland en je geeft ook meer geld uit dan verstandig is. Het wedden op voetbal is dwangmatig geworden en heeft niets meer met ontspanning te maken. Financiële problemen liggen op de loer.
  • Je speelt om verliezen goed te maken. Je bent alleen maar gefocust op het geld dat je bent kwijtgeraakt en je doet er alles aan om het verlies weer goed te maken. Dus volgt de ene na de andere weddenschap, vaak zonder er al te veel over na te denken. Kortom: je emoties winnen het van je verstand.
  • Je verwaarloost de mensen in je omgeving en bent alleen nog maar bezig met je weddenschappen.
  • Je verwaarloost jezelf, want voor jou bestaat de wereld alleen nog maar uit online gokken. Als gevolg hiervan kunnen er lichamelijke en/of psychische problemen ontstaan.

 

Bookmakers houden altijd een oogje in het zeil en proberen probleemgokkers zo vroeg mogelijk op te sporen. Maar uiteindelijk is het ook belangrijk om bewustzijn bij de gokkers zelf te creëren. Daarom vind je op veel gokplatforms wat extra informatie over verantwoord wedden. Je ziet welke maatregelen je kunt nemen en wat je moet doen als je toch in de gevarenzone terechtkomt. Daarbij is er één belangrijke tip die eruit springt: praat erover met mensen die je vertrouwt.